Günde kaç vakit namaz var?
Kelimenin Aslı başlıklı yazıda İslam dünyasında Arap dili üzerine çalışmalara yoğunlaşılmasının en başta gelen nedeninin Kuran'ın doğru bir şekilde anlaşılması olduğunu belirtmiştim. Aşağıda dili kullanarak Kuran'ın doğru bir şekilde anlaşılmasına ilişkin güzel bir örnek var.
Konu, günde kaç vakit farz namaz bulunduğuyla ilgili. Bir kısım insanlar Kur'anda anılan namaz vakitleri sayısının üç olduğunu söyleyerek kafa karıştırıyorlar. Şimdi konuyla ilgili bir alıntı yapacağım:
"Namazları ve orta namazını (üstlerine düşerek, titizlik göstererek) koruyun ve Allah'a gönülden boyun eğiciler olarak (namaza) durun."(Bakara Suresi, 238)
Ayet-i kerimede "namazlar" anlamındaki "salâvat" kelimesi çoğuldur. Arapça da çoğul üçten başlar. "İki'' ye tesniye denir ve ''iki namaz'' sözü "salateyn'' şeklinde söylenir. Demek oluyor ki, ayetteki ''salavat'' sözünden en az üç namaz anlaşılır.
Ayrıca bir de "orta namaz" var. Çünkü matuf, üzerine atıf yapılandan ayrıdır. Bu sebeple "orta namaz", "namazlar'' ifadesine dahil olmadığı gibi, her iki yanında eşit sayı bulunmadığı için, üç namazın arasında yer alacak bir namaza ''orta namaz'' denilmesi de mümkün değildir.
O halde, ayetteki "salavat" kelimesi, en az dört namazı ifade eder. Orta namaz buna eklendiğinde beş vakit namaz ortaya çıkar. Orta namazın ikindi namazı olduğu bazı hadislerde açıklanmıştır.